04-11-06

Artikel Veerle Het Nieuwsblad 4 nov.2006

NBSN_C18veerle

,,Zie je niet dat het niet klopt?''
Ex-juf Veerle Dejaeghere wil in derde profcarrière eindelijk finale Spelen halen

Zonder tegenslag staat Veerle Dejaeghere zondag in Wachtebeke op het hoogste schavotje in de Crosscup. Ze is alweer juf-af en begon op de dag van de heiligen, 1 november, aan haar derde profcarrière als atlete. Hoe kijkt ze terug op lesgeven? En hoe blikt ze vooruit naar haar looploopbaan?

Het minste wat je kunt zeggen over Veerle Dejaegheres erf met uitgebreide graslanden is dat de boerderij een bewogen geschiedenis meemaakt. Vroeger stond het bekend als het drugshol van Ardooie, nog eerder maakte de boerin een einde aan haar leven toen de varkenspest haar dierstapel om zeep hielp.

Iets meer dan een jaar geleden verhuisde de 33-jarige West-Vlaamse spraakwaterval met haar vriend van Izegem naar dit buitendorp, waar er nog veel werk ligt te wachten aan het huis. Maar met haar ongebreidelde enthousiasme, bergen energie en wat hulp denkt Dejaeghere de klus te klaren. In de boerderij lopen geen kinderen rond (,,na de Olympische Spelen in 2008'') maar huist een halve zoo. Zo maakt de bezoeker kennis met de Deense dog Flavie, een dwergpapegaai, konijnen, dwerggeiten, poezen, schapen, halsband- en ander parkieten en kippen.

Dejaeghere heeft lekkere appeltaart gebakken. En smeult nog na van de herinneringen als juf. Want ineens haalt ze uit de woonkamer haar gouden schoen op een stukje hout: een sportschoen die met goudlak is overspoten door leerling Jeroom: De Gouden Juffrouw.

Voor de derde keer ruilt ze haar baan als leerkracht in voor die van profatlete, bij Bloso: de beloning voor haar vijfde plaats in de 3.000 meter steeple tijdens het Europese kampioenschap. Ze mag terugblikken op een uitstekend 2006: in haar debuutjaar op de steeple brak ze het Belgische record, dat nu op 9'32''69 staat, en wereldwijd de zestiende chrono was.

Ga je de school en de kinderen missen?

,,Ja, echt wel. Maar je hebt geen moment rust als je het onderwijs combineert met atletiek. En de enige keer dat Christoph en ik gewoon naast elkaar konden zitten was vrijdagavond. Maar... dan waren we zodanig moe dat het ook niet meer plezant was. Iedere avond tot kwart voor twaalf werken en 's ochtends om zes uur weer opstaan is enorm vermoeiend.''Welke waarden probeerde je in de klas mee te geven?

,,Ik probeer te waarschuwen voor racisme. Vorig jaar moest ik in het tweede middelbaar lesgeven over Hitler en de joden, en verdraagzaamheid. In mijn twee klassen nam één leerling het op voor de buitenlanders . Eén! In Lendelede. Je vraagt je af hoe dat mogelijk is. Hoe het mogelijk is dat de schuld van om het even wat op vreemdelingen wordt geschoven.''

,,Het milieu vind ik ook belangrijk. In de knutselles moesten de kinderen verfpotjes afwassen. Ze lieten de hele tijd de kraan lopen. Ik vroeg om de afwasbak te vullen en dan pas de potjes af te wassen. 'Maar juffrouw, je hebt toch uitgelegd dat het afvalwater gezuiverd wordt, dus is het toch geen probleem?' zei een kind. Oh, damn ! (lacht) .''Hoe zijn kinderen geëvolueerd in de jaren dat je lesgaf?

,,Ze zijn mondiger en weten veel meer van de wereld. Ze zijn ook expressiever: ze durven veel rapper voor de klas staan. De verlegenheid verdwijnt. Soms hebben ze lelijke manieren : ze durven meer tegenspreken.''Wat vind je zo leuk aan voor de klas staan?

,,Je kunt de kinderen, zeker in het lager onderwijs, echt nog meesleuren: ze zijn heel enthousiast. Dat doet zo'n deugd. Als ze iets maken moet het voor mij niet per se mooi of goed gelukt zijn, als ze maar enthousiast zijn.''Op 1 november sloeg je de deur van de schoolpoort achter je toe om het voor de derde keer als profsporter te wagen. Met welke ambitie?

,,Ik wil de Olympische Spelen van 2008 halen, en hopelijk de finale. In 2000 heb ik in Australië de finale gemist van acht honderdsten. In 2004 heb ik er hard van afgezien dat ik de Spelen niét gehaald heb: de sfeer in het atletendorp is super hé. Al die nationaliteiten.''Je bent één jaar steepleloopster. Ook al in hart en nieren?

,,In mijn hart ben ik nog altijd een 1.500 meter-loopster: zo'n chique afstand! Maar je moet realistisch zijn: als je 4'05'' of 4'06'' haalt, maar geen sprong meer maakt... De 3.000 meter steeple is nog in evolutie, dat weet ik wel: over vijftien jaar zal het niveau heel wat hoger zijn, en dat is mijn geluk. Mijn trainer heeft altijd gezegd dat ik een 3.000 meter-loopster ben, maar dat nummer bestaat olympisch niet meer. De 3.000 meter steeple is de 3.000 meter maar met een paar balken bij, en een waterput.''

,,Ik had niet gedacht dat ik de techniek zo snel zou leren, maar ik moet er nog heel wat sneller over gaan. Ik voel de balken nog niet. Ik spring ook veel te hoog, zeker een halve meter. En de lenigheid is ook niet alles: ik kan mijn bijtrekbeen nog niet genoeg plooien.''Je besttijd staat op 9'32''69. Je kunt beter. Hoeveel?

,,Volgens mijn Bloso-contract moet ik top-twaalf halen op het wereldkampioenschap of een selectie op zak hebben voor de Olympische Spelen om mijn jaarcontract te verlengen. Om de Spelen te halen moet ik 9'30'' halen of top-zestien halen in het wereldkampioenschap. Haalbaar. Maar ja, dat had ik vorige keer ook gezegd en toen is het niet gelukt. Mijn trainer zegt dat ik volgend jaar al 9'25'' aankan. Maar dat vind ik brrr... ''Toen ik in de interviewzone wachtte na je vijfde plaats in het Europees kampioenschap in Göteborg hoorde ik een man. Bij het omkijken bleek het een vrouw te zijn, de winnares van je nummer: Alesia Turava.

,,Vroeger maakte ik me echt kwaad. Zoals in 2003, toen ik afgegaan was in het WK - na een keelontsteking. Dan ben je de mislukkeling. Jelena Zadoroznaja deed mee. Ze had op dinsdag de 5.000m gelopen, woensdag de 1.500m, vrijdag weer de 1.500m, zaterdag de 5.000m en zondag de 1.500m. Zien jullie niet dat dat niet klopt, dacht ik. Ik heb ooit naast een Russische gestaan, Pod... euh ( Jekaterina Podkopajeva, red.) Zij had een baard zoals jij! In de 100 meter en 200 meter is grote kuis gehouden, maar in onze nummers.... Ik denk dat het de mensen niet kan schelen, prestaties willen ze.''De Crosscup dan. Jij en Nathalie De Vos: alle twee klein en goed.

,,Ons voordeel is dat we niet zoveel wegen. Uithouding heeft De Vos meer dan ik: ze heeft een geweldige sprong gemaakt, dat kan ik niet. Op de 10.000 meter is haar 31'45'' van een heel hoog niveau. Ik denk dat ze de Crosscup dit jaar wint, al zeg ik het niet graag.''

Praktisch: Veerle Dejaeghere en Koen Wilssens leiden in de stand na één van de zes manches. Zondag in Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Halfdrie senioren vrouwen (6.750m), drie uur senioren mannen (9.000m). Verslag in sportmiddag op Canvas

 Frank Van de Winkel04/11/2006

 
 

09:27 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.