24-08-07

Verslag uit Osaka

24/08/07 (Osaka/Jpn) - Het wedstrijdgebeuren nadert nu met rasse schreden. Zaterdagochtend om 7 uur wordt de marathon voor mannen al vroeg op gang geschoten. Met het tijdsverschil van 7 uur met België, betekent zulks dat exact om middernacht deze 11de wereldkampioenschappen zullen beginnen.

 


Gisteren werd de Belgische delegatie uitgenodigd door de liaison officer van het Vlaams huis in Osaka, dhr. Bernard Catrysse. Hij had een heel originele ontmoeting voorzien. De atleten kregen allemaal een kimono die ze ook moesten dragen voor de theeceremonie en de buffetlunch nadien. Ook het typisch Japans muzikaal gedeelte was heel bijzonder.

Nadien volgde de eerste plaatselijke persontmoeting met de steeplelopers en Nathalie Devos. De meest opmerkelijke uitspraak kwam uiteraard van Veerle Dejaeghere toen men haar vroeg wat haar troeven zijn. "Mijn armen op de steeplebalk", luidde het ludieke antwoord.  Veerle zwaait zo met haar armen dat ze de tegenstreefsters vooraf verwittigt voor het gevaar van eventuele meppen. Maar ernstig: Veerle zit mentaal en fysiek goed, zoveel is duidelijk. Ook Nathalie straalt en kijkt gretig uit naar haar wedstrijd.

De steeplevrouwen zijn met 54, een recordaantal. "'t Wordt populair hé. Ze zullen zeggen: als Veerle Dejaeghere dat kan, dan kunnen wij dat ook."
De finale wordt betwist met 15. 39 meisjes vallen dus af.

Voor de 10.000m minder deelneemsters: Nathalie neemt het op tegen 19 anderen. Voor haar is de Olympische norm - top 16 behalen - zeker haalbaar. Zij kan de eerste worden die een Peking-selectie behaalt.

Donderdagnamiddag stond de technical meeting op de agenda. De wedstrijdorganisatie verduidelijkte de richtlijnen voor de atleten en de trainers. De meeste vragen gingen over de watervoorzieningen voor atleten tijdens de lange afstandnummers en de schaduwmogelijkheden voor de kampnummers.

Overal zijn enorm veel vrijwilligers aanwezig. Die tonen steeds respect  voor hun oversten. Als je een vraag stelt aan één van de medewerkers, die vaak wel wat engels verstaan, richt die zich in het japans tot een hoger geplaatste. Dat gaat zo in hiërarchische volgorde tot de hoogst verantwoordelijke. Zij discussiëren onder mekaar, en het antwoord moet dezelfde weg volgen. Tijdrovend en zenuwslopend, maar iedereen blijft rustig en is vriendelijk en bereidwillig. Kwestie dus van die tijd in te calculeren.

Maar het echte werk kan dus nu beginnen. Steepleloopsters Veerle De Jaeghere, Stephanie De Croock en Sigrid Vanden Bempt moeten zaterdagochtend voor hun reeksen op de baan, Nathalie De Vos treedt  's avonds aan in de rechtstreekse 10.000m-finale.
Een overzicht van de Belgische deelnemers kan u hier terugvinden.

 
Paula Vanhoovels

WK Interview Veerle Dejaeghere: "Na training tong afbijten"

16-08-2007
 
Twee WK’s, twee EK’s en een deelname aan de Olympische Spelen. Veerle Dejaeghere heeft ervaring zat en mikt in Osaka op een finaleplaats. “Al zal het wel moeilijk worden”, beseft de West-Vlaamse steepleloopster.

Ze is met haar 34 lentes de ancien van de Belgische WK-selectie en gedraagt zich in de groep dan ook wel eens als de moederfiguur. "Als iemand zich niet goed voelt, ga ik er wel sneller naar toe om er eens mee te praten", onderstreept Dejaeghere. Samen met Stephanie De Croock en Sigrid Vandenbempt geeft ze volgende week zaterdag het Belgische startschot op het WK in Osaka.

Wat zijn de ambities?

"Ik wil de finale lopen. Maar op de wereldranglijst ben ik van de vijfde naar de elfde plaats gezakt en er komen weer drie Russinnen uit het niets. Het zal dus moeilijk worden. Iedereen leunt ook zeer dicht tegen elkaar aan. Als er tactisch gelopen wordt, kan er dus veel gebeuren."

Wat denk je van de weersomstandigheden in Osaka, warm en vochtig?

"Het zal zeer zwaar worden. We trainen al sinds eind juni in Leuven om ons aan te passen. Je voelt dat je langer moet recuperen. We trainen meestal op 65 % luchtvochtigheid, maar in Osaka zou het 70 % zijn. We hebben het dan verhoogd, maar achteraf wil je dan liever je tong afbijten. Vijf procent lijkt niet veel, maar het maakt een groot verschil. Het Belgische weer speelt ook niet in ons voordeel. Als je na een training buiten komt moet je je goed aankleden. Een zomer zoals vorig jaar zou veel beter geweest zijn."

Er doen drie Belgische meisjes mee op de 3000 m steeple. Dat maakt het wel heel speciaal?

"(Lichtjes uitgelaten) Dat is wel zeer leuk. Je kan met drie naar de wedstrijd toeleven en samen opwarmen. We hebben ook allemaal hetzelfde doel voor ogen: de finale halen. Het is moeilijk om een tijd te voorspellen. Tijdens een snelle wedstrijd zit een Belgisch record er wel in, maar als er tactisch gelopen wordt, zal dat niet lukken."

Hoe bekijkt de concurrentie je?

"(Verrast) Goh, een moeilijke vraag. We hebben wel contact met elkaar, maar ik zou niet weten hoe ze mij bekijken. (Lacht) Als een babbelkous misschien. Ik zal het in Osaka eens vragen."

Je bent goedlachs. Ben je ook één van de sfeermakers binnen de nationale selectie?

"(Reageert opnieuw verrast) Ik sfeermaker? Zo zou ik het niet meteen omschrijven. Het is natuurlijk leuk als iedereen zich goed voelt in de groep en als iemand zich wat minder voelt ga ik er ook wel eens mee praten. De sfeer in de groep is belangrijk. Dat kan motiverend werken."

De steeplecompetitie is vroeg afgelopen. Wat ga je na je wedstrijd nog uitspoken?

"Ik blijf tot het einde van de competitie en hoop dan wat cultuur op te snuiven. Dat is wel het voordeel als je steeple loopt. Bij de 1500 m kom je pas de laatste dag in actie, nu al de eerste. Bij een mindere prestatie zal je natuurlijk wat minder kunnen genieten. En uiteraard ga ik ook supporteren voor de andere Belgische atleten."

10:02 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

uitnodiging hoi,
wij zijn van instituut de pelichy te izegem.
wij zouden je graag uitnodigen voor een panelgesprek met andere bekende sporters op 14 januari van 15u tot 17u in onze school.
wij zouden het ten zeerste appreciƫren als je zou komen.

gelieve mij te contacteren via mijn email of mijn gsm nummer 0486382906.
bedankt.
gelieve ook contact op te nemen als je niet kan komen.

bedankt
groetjes
michelle, kelly, melissa en lore.

Gepost door: michelle | 19-11-07

gelieve mij niet te stalken :)

Gepost door: michelle | 19-11-07

De commentaren zijn gesloten.