18-09-07

Veerle meter in Wevelgem

Veerle De Jaeghere en 250 sportievelingen wereldrecordhouders achteruitlopen

WEVELGEM - Atlete Veerle De Jaeghere is, samen met 250 andere sportievelingen, wereldrecordhouder achteruitlopen. Zij gingen in op de wereldrecordpoging achteruitlopen van het braderiecomité.

Vorig jaar nog lokte de wereldrecordpoging 1minuut handenstand 399 kandidaten. De organisatie mikte dit jaar op 650 deelnemers. Dat aantal werd lang niet gehaald. Gelukkig daagden enkele afdelingen van de jongenschiro op.

Veerle De Jaeghere was meter van de poging. Ze zakte naar Wevelgem af op redelijk hoge hakken. Dat belette haar niet deel te nemen en de kilometer achteruitlopen vol te maken. 'Het is toch niet zo evident als het er uitziet, maar het was leuk. Op de atletiekpiste is het iets moeilijker om wereldrecordhouder te

07:51 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-09-07

palmares Veerle

Internationaal

  • 1997: EK veldlopen, 31e Oeiras (Portugal)
  • 2000: EK Indoor 3000 m 9e finale Gent
  • 2000: Olympische Spelen, 1500 m, 6e halve finale, Sydney
  • 2001: WK 1500 m, 8e halve finale, Edmonton
  • 2002: EK 1500 m, 7e reeksen, München
  • 2003: WK 1500 m, 9e reeksen, Parijs
  • 2004: WK indoor 3000 m, 10e finale, Boedapest
  • 2004: EK veldlopen, 12e, Heringsdorf (Duitsland)
  • 2005: EK indoor 3000 m, 10e finale, Madrid
  • 2005: WK 5000 m, reeksen Helsinki
  • 2005: EK veldlopen, 12e, Tilburg
  • 2006: EK 3000 m steeple, 5e, Göteborg
  • 2007: WK 3000 m steeple, 11e, Osaka

Belgische records

  • 2000: 3000 m: 8.49,31 in Helsinki
  • 2000: 3000 m (indoor): 8.51,96 in Gent
  • 2002: 2000 m: 5.42,15 in Heusden
  • 2003: 1500 m: 4.05,05 in Rome
  • 2007: 3000 m steeple: 9.28,47 in Neerpelt
  • 2007: 2 mijl: 9.49.93 in Brussel

Persoonlijke records

OnderdeelPrestatieDatumPlaats
800m2.05,1214 augustus 1998Edegem
1000 m2.41,7830 augustus 2004Zele
1.500 m4.05,0512 juli 2002Rome
1 mijl4.29,932 augustus 2003Heusden-Zolder
2.000 m5.42,1514 juli 2001Heusden
3.000 m8.49,3115 juni 2000Helsinki
2 mijl9.49,9314 september 2007Brussel
5.000 m15.19,738 juli 2005Rome
3000 m steeplechase9.28,472 juni 2007Neerpelt

Titels

  • Belgisch kampioene 1500 m: 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006
  • Belgisch kampioene 3000 m steeplechase: 2006
  • Belgisch kampioene veldlopen: 2003
  • Eindlaureate Cross Cup: 1998, 2000, 2004, 2005, 2006, 2007
  • Gouden Spike: 2000
  • West-Vlaamse sportvrouw van 2006
  • Pekkersaward (Meest verdienstelijke inwoner van Izegem): 2000

Veerle Dejaeghere (Ardooie, 1 augustus 1973) is een Belgisch hardloopster,  favoriete afstand de 1500 meter is.

Dejaeghere werd geboren in Ardooie en is al sinds jaar en dag lid van Flanders Atletiekclub. Sinds februari 2007 loopt Veerle evenwel voor de Antwerpse atletiekclub Hulshout. Veerle vierde zowel successen in het veldlopen als op de piste. Zo werd ze in 2007 voor de zesde maal eindlaureate van de Belgische Cross Cup. In haar atletiekloopbaan veroverde ze verscheidene nationale titels en vestigde negenmaal een Belgisch record.

In 2001 werd ze beroepsatlete bij BLOSO, voorheen was ze onderwijzeres in Izegem. Eind 2004 kreeg ze een contract bij Atletiek Vlaanderen. Na de zomer van 2005 verloor Veerle haar profcontract en ging ze opnieuw voor de klas staan. Na een sterk debuut op de 3.000 m steeplechase kreeg Veerle in november 2006 opnieuw een profcontract bij BLOSO.

Haar topjaar tot dusver was 2000. Tijdens de winter van dat jaar werd ze eindlaureate van de Belgische Cross Cup. Ze verbeterde ook het Belgisch record op de 3.000 m indoor. Bij de Europese kampioenschappen in zaal in Gent werd ze op datzelfde nummer negende in de finale. Ook de zomer was voor haar succesvol. Ze vestigde Belgische records op de 1500 m en 3.000 m. Het oude BR op de 1500 m had zeventien jaar op naam gestaan van Betty Vansteenbroek. Hoogtepunt in dat jaar waren de Olympische Spelen, waar ze uitstekend presteerde in de reeksen en de finale op de 1500 m slechts op één plaats misliep. Dat jaar werd bekroond met de Gouden Spike.

De jaren die daarop volgden waren wisselvallig, hoofdzakelijk door enkele hardnekkige blessures waardoor ze soms lange tijd buiten strijd was. Toch slaagde ze er nog telkens in om zich voor de grote kampioenschappen (WK Edmonton 2001, EK München 2002 en WK Parijs 2003) te plaatsen. In 2004 kon Dejaeghere zich net niet plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene. In 2005 verkoos Veerle de 5000 m boven de 1500 m en ze selecteerde zich dan ook op die afstand voor het WK in Helsinki. Uit de korte overstap naar de 5000 m leerde Veerle dat dit niet haar beste afstand is. Daarom koos ze in 2006 voor een overstap naar de 3.000 m steeplechase. En met succes, want in haar eerste jaar op de steeple, verbeterde Veerle het BR en werd ze knap 5e tijdens de Europese Kampioenschappen in Göteborg. Ook in 2007 zet Veerle haar progressie verder door. Op een atletiekmeeting op 2 juni in Neerpelt dook Veerle voor de eerste maal onder de 9.30. Hiermee bleef ze ook voor de eerste keer onder de limiet voor de Olympische Spelen van Peking in 2008. Veerle verwierf helemaal zekerheid over haar Olympische deelname doordat ze zich tijdens het WK in Osaka voor de finale wist te plaatsen. In de finale legde ze beslag op een 11e plaats. Enkele weken later vestigde Veerle tijdens de Memorial Van Damme nog een BR op de ongebruikelijke 2 mijl (9'49"93).

16:39 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-09-07

Veerle nieuw Belgisch record op de 2 mijl

mem7

07:57 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Veerle verbeterd het Belgisch record 2 mijl

Memorial: BR voor Veerle Dejaeghere op 2 mijl

Vrijdag 14 september 2007 1 d. geleden

(Belga) Veerle Dejaeghere heeft vrijdag op de Memorial Van Damme in Brussel het Belgisch record op de ongebruikelijke 2 mijl verbeterd. Dejaeghere, die op het WK in Osaka 11e werd op de 3.000 meter steeple, finishte als 7e in 9:49.93. Het vorige record, 10:33.40, stond sinds 22 augustus 2004 in Tienen op naam van Corinne Debaets.

De Ethiopische Meseret Defar won de race in een nieuwe wereldrecordtijd van 8:58.58. Ze deed daarmee nagenoeg 12 seconden beter dan de 9:10.47 die ze op 20 mei in het Amerikaanse Carson liep. Het gaat wel om een officieus wereldrecord, want de discipline wordt niet officieel erkend door de internationale atletiekbond (IAAF). Die spreekt van een beste wereldprestatie. (DWM)

Al meteen wereldrecord op Memorial op ongebruikelijke 2 mijl

De Memorial is spetterend van start gegaan. Op de ongebruikelijke twee mijl heeft de Ethiopische Meseret Defar haar eigen wereldrecord verpulverd. Defar dook als eerste ooit onder de negen minuten en in 8.58.58 deed ze twaalf seconden beter dan haar 9.10.47 in Carson. Het is al het twaalfde wereldrecord op de Memorial Ivo Van Damme. Het gaat om een officieus wereldrecord, want de discipline wordt niet officieel erkend door de internationale atletiekbond (IAAF). Die spreekt van een beste wereldprestatie.

Er sneuvelde ook een Belgisch record, want Veerle Dejaeghere deed in 9.49.93 beter een pak beter dan het vorige record 10:05.59, dat sinds augustus 2000 (in Duffel) op naam van Anja Smoldersstond. Dejaeghere werd zevende in de race. (hln)
2756893224

07:40 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-09-07

 

header2007

19:59 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vandaag loopt Veerle in Rieti haar laatste steeple 2007

Uitslag 3000m steeple Rieti

Rank AthleteNationResultReact.time
1 VOLKOVA, YekaterinaRUS
9:26.80
2 CASANDRA, CristinaROM
9:30.39
3 MCGETTIGAN, RoisinIRL
9:37.94
4 GALAVIZ, LisaUSA
9:39.03
5 DEAN, HattiGBR
9:40.64
6 CLITHEROE, HelenGBR
9:44.38
7 DEJAEGHERE, VeerleBEL
9:47.47
8 HYMAN, MardreaJAM
10:13.63
9 HINDS, KoreneJAM
10:19.51
  FUENTES-PILA, ZulemaESP
DNF
  SAMITOVA-GALKINA, GulnaraRUS
DNF
  SHALAMANOVA, DobrinkaBUL
DNF
  SIDORCHENKOVA, YelenaRUS
DNF
 Intermediate times:
1000m190 SIDORCHENKOVA, Yelena (RUS)3:04.99 
2000m180 VOLKOVA, Yekaterina (RUS)6:20.77 

19:50 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

foto's van Vincent Kalut/Photo News

PHOTONEWS_10109762-006
PHOTONEWS_10109937-047
PHOTONEWS_10110082-024
PHOTONEWS_10110082-031

19:46 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |