16-08-08

Artikel voor de wedstrijd (Nieuwsblad)

Ouders leven met spanning toe naar olympische steeplerace van Veerle Dejaeghere in Peking
'Bij haar dieren komt Veerle pas echt tot rust'

Veerle Dejaeghere komt op de Olympische Spelen in Peking vrijdag om 14.25 uur uit in de reeksen van de 3.000 meter steeple. Haar ouders Daniël Dejaeghere en Rita Maes volgen de race in Ardooie gespannen op televisie.

E1_GRE1V7G49_1+WR1JAEGZUS

 

Er gaat meer om in het hoofd van Veerle Dejaeghere dan competitie. Net voor ze in Zaventem met de Belgische atletiekdelegatie naar de pre-olympische stage in Yantai vertrok, haastte ze zich om nog een kaartje voor haar ouders te posten. Dat ze bedankt waren voor alles wat ze voor haar hadden gedaan. En dat ze zonder haar ouders nooit in Peking had gestaan. Groetjes Veerle.

E1_GRE1V7G49_1+WR1JAEGOUDERS

Thuis in Ardooie had ze nog de tijd genomen om te gaan wandelen met haar hond, een Deense Dog zo groot dat hij de steeplehindernissen van het baasje ook wel zou kunnen nemen. De konijnen, kippen, schapen en geitjes werden nog eens rijkelijk gevoederd.

 E1_GRE1V7G49_1+WR1JAEGCHINA

In de aanloop van de Spelen ventileerde Veerle Dejaeghere haar ongenoegen over de mensenrechtenschendingen door het gastland van de Spelen, China, terwijl de meeste andere atleten zich meer in de luwte hielden.

'Tot vier jaar geleden woonde Veerle in de stad in Izegem', vertelt haar vader Daniël Dejaeghere. 'Ze had toen enkel het lopen om aan te denken en dat was niet goed voor haar. Nu ze hier in Ardooie in een boerderij woont, zijn haar prestaties een stuk beter geworden.'

'Veerle komt pas echt tot rust als ze met haar dieren bezig is. Je zou ze moeten bezig zien met haar laarzen achter de kruiwagen', lacht haar moeder Rita Maes. 'Dat is het tegengewicht voor de trainingen en de wedstrijden. Veerle heeft altijd van dieren gehouden. Als ze bij haar thuiskomst van school aan haar vader vroeg of hij even wilde meekomen, was dat gegarandeerd om een achtergelaten katje te gaan halen. En haar vader gaf daar meestal aan toe.'

Belgische titel zonder training

Niet de competitiedrang, maar de zucht naar vriendschap stuwde Dejaeghere naar het lopen. Op haar veertiende pas.

'Voorheen heeft Veerle nooit gesport. Ze was wel voortdurend in beweging bij het spelen, maar pas na een scholencross in het middelbaar is de bal aan het rollen gegaan', zegt mama Rita. 'Een leraar heeft haar toen naar Leuven gevoerd voor het Belgisch scholenkampioenschap cross, dat Veerle meteen won. Trainen deed ze toen zelfs nog niet. Die leraar vond dat ze zich bij een atletiekclub moest aansluiten, maar onmiddellijk in de buurt was er geen. Bovendien zag Veerle dat zelf ook niet meteen zitten. Ze speelde liever.'

'Iemand heeft haar toen meegenomen naar de atletiekclub in Izegem', vervolgt moeder Rita. 'Veerle amuseerde zich op training met de andere lopers en op een dag kwam ze met een inschrijvingskaart naar huis. Die eerste trainingen waren erg speels en ik denk dat Veerle niet zozeer omwille van het lopen ging, maar omwille van de vrienden die ze daar had leren kennen. Toen haar toenmalige trainer ermee ophield en haar huidige trainer Michel Ramboer in de plaats kwam, werd het plots veel serieuzer. Daar heeft ze het even moeilijk mee gehad.'

'Tot voor zeven, acht jaar was Veerle nog verslaafd aan boterhammen met choco. En frietjes at ze ook graag. Ze is meer dan eens naar een Belgisch kampioenschap vertrokken met boterhammen met choco in haar tas', zegt mama Rita. 'Maar nu let ze heel strikt op haar voeding. Als ze ergens op bezoek is, gaat ze steeds vroeg naar huis zodat ze ten laatste om half tien in haar bed ligt. Voor de Spelen heeft Veerle werkelijk alles gedaan wat ze kon doen en alles gelaten wat ze moest laten.'

Fiets

Eenzaamheid hoort bij het hardlopen als koffie bij een thermos, maar Veerle Dejaeghere buigt die logica om.

'Met een groep vrienden gaat ze vaak trainen aan de Gavers. Veerle wil tijdens haar trainingen ook altijd dat iemand haar op de fiets volgt', zegt mama Rita. 'Vaak haar trainer, maar ook haar vader en ikzelf hebben dat al gedaan. Denk maar niet dat ze geen adem heeft om te babbelen. Integendeel.'

Nu Dejaeghere op haar 35ste voor haar afscheid staat, vreest ze de atletiekvriendschappen te zullen missen. 'De vrienden waar ze mee traint, zal ze meer missen dan de wedstrijden. Ze zeggen wel contact te zullen blijven houden, maar Veerle is bang dat het zal verwateren. Normaal zou Veerle er na de Spelen mee ophouden om weer voor de klas te gaan staan in het lager onderwijs, maar omdat het Europees kampioenschap cross in België gehouden wordt, wil ze dat nog lopen', zegt haar moeder.

'Onlangs vertelde een vriendin van Veerle me: We gaan mee naar Brussel om Veerles spikes in brand te steken of ze zal nooit stoppen. Maar het is nu tijd voor andere zaken: kinderen bijvoorbeeld.'

 

 Michaël Van Damme

07:18 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

15-08-08

bericht webmaster

Vanwege Chris (webmaster) Patricia en Timothy we weten wat je gedaan in Portugal op de stage en voor de Olympische spelen,,je kan je niets verwijten je lachend gezicht is voor ons en voor vele andere atleten in Belgie een voorbeeld voor de atletiek, we zien er al naar uit om je weer te zien, geniet nog van de Olympische spelen met je man.

groetjes Chris en Patricia en Timothy.

15-atl-01

19:35 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Artikel SPORT.BE

Veerle Dejaeghere niet naar finale 3000m steeple
Veerle Dejaeghere heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 3000 meter steeple. De West-Vlaamse finishte in een tijd van 9:54.65 en werd 10e in haar reeks.
Veerle Dejaeghere: 'Het was een rotkoers'. (foto belga)
De eerste vier van elke reeks en de drie tijdsnelsten plaatsten zich voor de finale. Dejaeghere zette uiteindelijk de 39e tijd neer op 51 deelneemsters.

"Het was een rotkoers", aldus Dejaeghere, die met 9:28.47 het Belgisch record in haar bezit heeft. "Ik wist vooraf dat ik een snelle tijd zou moeten neerzetten, want ik had de tijden van de eerste reeks gezien."

"Ik wist dat ik rond de 9:29 zou moeten lopen, dus ik dacht 'ik probeer het'. Op trainingen had ik namelijk de laatste tijd sterk gelopen. Blijkbaar zijn we in de reeks dan heel snel gestart, maar ik voel dat altijd alleen maar als het te laat is. De eerste twee ronden probeerde ik altijd bij de eerste vier te zijn, maar plots voelde ik het in mijn benen."

"Ik wilde dan nog meegaan voor de snelste tijden, maar ook dat ging niet. Ik was compleet kapot. Met de warmte had ik daarentegen minder last. Vorig jaar op het WK in Osaka was het erger."
artikel site Val

Veerle Dejaeghere had gezien hoe de eerste serie keihard van stapel liep. Voor een kwalificatie in de finale moest ze in de tweede serie ofwel binnen de top vier ofwel haar Belgisch record aan diggelen lopen.
Eén kilometer zag het er goed uit voor Veerle, maar toen kwam de weerbots in wat wellicht haar laatste steeplwedstrijd uit haar loopbaan werd. Veerle viel terug naar plaats 10 in een niet representatieve 9.54.65. De 39ste chrono van de 51 deelneemsters, waardoor meteen een punt achter haar Olympisch avontuur werd geplaatst.


17:30 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

FSOSDag7L

16:18 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Artikel Het Laatste Nieuws

Afscheid in mineur voor Veerle Dejaeghere

 art_large_471209

HLN update   Veerle Dejaeghere heeft zich op de eerste dag van het atletiektoernooi op de Olympische Spelen van Peking niet kunnen plaatsen voor de finale van de 3000 meter steeple. De West-Vlaamse finishte in een tijd van 9:54.65 en werd 10de in haar reeks. De eerste vier van elke reeks en de drie tijdsnelsten plaatsten zich voor de finale. Dejaeghere zette uiteindelijk de 39ste tijd neer op 51 deelneemsters.

"Rotkoers"
"Het was een rotkoers", aldus Dejaeghere, die met 9:28.47 het Belgisch record in haar bezit heeft. "Ik wist vooraf dat ik een snelle tijd zou moeten neerzetten, want ik had de tijden van de eerste reeks gezien. Ik wist dat ik rond de 9:29 zou moeten lopen, dus ik dacht 'ik probeer het'. Op trainingen had ik namelijk de laatste tijd sterk gelopen."

"Snelle start"
"Blijkbaar zijn we in de reeks dan heel snel gestart, maar ik voel dat altijd alleen maar als het te laat is. De eerste twee ronden probeerde ik altijd bij de eerste vier te zijn, maar plots voelde ik het in mijn benen. Ik wilde dan nog meegaan voor de snelste tijden, maar ook dat ging niet. Ik was compleet kapot. Met de warmte had ik daarentegen minder last. Vorig jaar op het WK in Osaka was het erger."

"Erg"
"Ik had me mijn afscheid toch anders voorgesteld", vertelde Dejaeghere, die er komende winter mee ophoudt. "Ik had zo graag in de finale gestaan. Voor mezelf, maar ook om iets te kunnen teruggeven aan mijn man, mijn familie en iedereen die me steunt. Ik vind het altijd het ergste voor de mensen rondom mij." Voor de 35-jarige Dejaeghere waren het de tweede Spelen. In Sydney in 2000 haalde ze de halve finales op de 1500 meter. (belga/dea)

De uitslagen van de reeksen in de 3.000 meter steeple voor vrouwen, op de OS in Peking. De eerste vier van elke reeks en de snelste drie verliezende tijden lopen de finale.
Reeks 1:
1. Gulnara Galkina-Samitova (Rus) 9:15.17 Q
2. Ruth Bosibori Nyangau (Ken) 9:19.75 Q
3. Wioletta Frankiewicz (Pol) 9:21.88 Q
4. Cristina Casandra (Roe) 9:22.38 Q
5. Habiba Ghribi (Tun) 9:25.50 q
6. Helen Clitheroe (GBr) 9:29.14
7. Yanmei Zhu (Chn) 9:29.63
8. Lindsey Anderson (VSt) 9:36.81
9. Mekdes Bekele (Eth) 9:41.43
10. Fionnuala Britton (Ier) 9:43.57
11. Valentyna Horpynych (Oek) 9:43.95
12. Rosa Morato (Spa) 9:45.33
13. Victoria Mitchell (Aus) 9:47.88
14. Turkan Erismis (Tur) 9:48.54
15. Clarisse Cruz (Por) 9:49.45
16. Minori Hayakari (Jap) 9:49.70
17. Widad Mendil (Alg) 9:52.35

Reeks 2:
1. Tatiana Petrova (Rus) 9:28.85 Q
2. Roisin Mcgettigan (Ier) 9:28.92 Q
3. Jennifer Barringer (VSt) 9:29.20 Q
4. Zulema Fuentes-pila (Spa) 9:29.40 Q
5. Jessica Augusto (Por) 9:30.23
6. Ancuta Bobocel (Roe) 9:35.31
7. Sophie Duarte (Fra) 9:38.08
8. Sofia Assefa (Eth) 9:47.02
9. Muna Durka (Soe) 9:53.09
10. Veerle Dejaeghere (Bel) 9:54.65
11. Hanane Ouhaddou (Mar) 9:56.41
12. Veronica Nyaruai Wanjiru (Ken) 10:01.69
13. Oxana Juravel (Mol) 10:04.38
14. Asli Cakir (Tur) 10:05.76
15. Irini Kokkinariou (Gri) 10:22.39
16. Yanni Zhao (Chn) 10:36.77
Opgave: Mardrea Hyman (Jam)

Reeks 3:
1. Eunice Jepkorir (Ken) 9:21.31 Q
2. Marta Dominguez (Spa) 9:22.11 Q
3. Ekaterina Volkova (Rus) 9:23.06 Q
4. Zemzem Ahmed (Eth) 9:25.63 Q
5. Elena Romagnolo (Ita) 9:27.48 q
6. Anna Willard (VSt) 9:28.52 q
7. Antje Moldner (Dui) 9:29.86
8. Rasa Troup (Lit) 9:30.21
9. Donna MacFarlane (Aus) 9:32.05
10. Sara Moreira (Por) 9:34.39
11. Katarzyna Kowalska (Pol) 9:47.02
12. Barbara Parker (GBr) 9:51.93
13. Zhenzhu Li (Chn) 10:04.05
14. Inna Poluskina (Let) 10:18.60
Opgaves: Korine Hinds (Jam), Dobrinka Shalamanova (Bul), Zenaide Vieira (Bra)

15/08/08 14u49

16:07 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

artikel sporza

Dejaeghere gaat eruit op 3.000m steeple

vr 15/08/08 - Veerle Dejaeghere heeft geen plaats in de finale kunnen versieren op de 3.000 meter steeple. Dejaeghere werd op haar laatste Spelen tiende in haar reeks.

De opdracht van Dejaeghere was erg zwaar. De top vier van de drie reeksen en de drie beste verliezende tijden mochten naar de finale.

In de eerste kilometer ging onze 34-jarige landgenote nog goed mee met de kopgroep, maar na anderhalve kilometer was het kalf verdronken.

Ze viel terug naar de negende positie en probeerde die vast te houden, maar in de laatste rechte lijn liep een Keniaanse haar nog voorbij.

Dejaeghere eindigde met een tijd van 9'54"65. Haar Belgisch record bedraagt 9'28"47, dit jaar liep ze al eens 9'35".

De zege in Dejaegheres reeks was voor de Russin Tatjana Petrova met 9'28"85.

Het steeple bij de vrouwen staat voor het eerst op het olympisch programma.

Dejaeghere: "Wilde afscheid met finale"

Veerle Dejaeghere liep uiteindelijk de 39e tijd. Na haar race was ze erg ontgoocheld: "Ik wilde afscheid nemen van de Spelen met een finale."
 
55893360
(PhotoNews)

"Ik wist dat het heel moeilijk zou worden, maar de voorbije week liep ik toch heel goeie trainingstijden."

"Maar toen ik zag dat er in de eerste reeks zo snel gelopen was, wist ik dat het heel snel zou moeten gaan, dat ik zelfs een Belgisch record zou moeten lopen."

"Ik ben dan ook snel gestart en wilde per se bij de eerste vier blijven. Maar dan kreeg ik een klop van de hamer en in de steeple komt die hard aan."

"Achteraf gezien had ik misschien beter kalm opgebouwd. Ik vind het echt spijtig. Ik had mijn olympische carrière graag met een finale afgesloten."

 

2554371523

16:05 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Veerle tiende op de 3000m steeple(artikel Nieuwsblad)

OS Atletiek: Veerle Dejaeghere niet naar finale 3000 m steeple

Veerle Dejaeghere heeft zich vrijdag op de eerste dag van het atletiektoernooi op de Olympische Spelen van Peking niet kunnen plaatsen voor de finale van de 3000 meter steeple. De West-Vlaamse finishte in een tijd van 9:54.65 en werd 10e in haar reeks.

De eerste vier van elke reeks en de drie tijdsnelsten plaatsten zich voor de finale. Dejaeghere zette uiteindelijk de 39e tijd neer op 51 deelneemsters.

'Het was een rotkoers', aldus Dejaeghere, die met 9:28.47 het Belgisch record in haar bezit heeft. 'Ik wist vooraf dat ik een snelle tijd zou moeten neerzetten, want ik had de tijden van de eerste reeks gezien. Ik wist dat ik rond de 9:29 zou moeten lopen, dus ik dacht "ik probeer het". Op trainingen had ik namelijk de laatste tijd sterk gelopen.'

Blijkbaar zijn we in de reeks dan heel snel gestart, maar ik voel dat altijd alleen maar als het te laat is. De eerste twee ronden probeerde ik altijd bij de eerste vier te zijn, maar plots voelde ik het in mijn benen. Ik wilde dan nog meegaan voor de snelste tijden, maar ook dat ging niet. Ik was compleet kapot. Met de warmte had ik daarentegen minder last. Vorig jaar op het WK in Osaka was het erger.'

'Ik had me mijn afscheid toch anders voorgesteld', vertelde Dejaeghere, die er komende winter mee ophoudt. 'Ik had zo graag in de finale gestaan. Voor mezelf, maar ook om iets te kunnen teruggeven aan mijn man, mijn familie en iedereen die me steunt. Ik vind het altijd het ergste voor de mensen rondom mij.'

Voor de 35-jarige Dejaeghere waren het de tweede Spelen. In Sydney in 2000 haalde ze de halve finales op de 1500 meter..

pejing1

 

15:55 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-08-08

Artikel Het Laatste Nieuws 14 augustus

Zware opdracht voor Veerle Dejaeghere op 3000m steeple

large_469020

"Het wordt moeilijk", aldus Dejaeghere.

België is op de Spelen van Peking zowel bij de mannen als bij de vrouwen vertegenwoordigd op de 3000m steeple. Vrijdagavond staat de reeks van Veerle Dejaeghere op het programma, en zaterdagmorgen probeert Pieter Desmet zich op zijn beurt te plaatsen voor de finale. Beide atleten staan echter voor een zware opdracht.

"Heel moeilijk"
"Alles in de voorbereiding is uitstekend verlopen", vertelde Veerle Dejaeghere. "Ikzelf ben er dus klaar voor, maar het wordt heel moeilijk om de finale te halen. Ik heb gezien dat er 62 meisjes zijn ingeschreven, en slechts 15 mogen er daarvan naar de finale. Er zijn veel meisjes die de 5000m beu zijn en die het nu op de steeple proberen."

Afwachten
Ook een Marta Dominguez (nvdr. die onder meer goud pakte op de 5000m op het EK 2006 en op het EK veldlopen vorig jaar) bijvoorbeeld komt hier uit op de 3000m steeple. Mijn tactiek zal afhangen van de reeks, en van welke tijden er al gelopen zijn. Als ik zie dat het een trage wedstrijd is, dan zal ik de wedstrijd misschien zelf in handen pakken."

Dejaeghere begint in Peking aan haar tweede Spelen. De 35-jarige West-Vlaamse liep op de Spelen van Sydney in 2000 de halve finales op de 1500m.

06:49 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-08-08

Deelnemers 3000m steeple reeks 2

peking2

3220160091E2_G5T1J2OS2_1+FOJAEGHERE

20:27 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-08-08

Bericht van Veerle uit China

Hallo allemaal!
 
Ik weet het... Het is al veel te lang geleden...
Ondertussen ben ik op voorbereidende stage in Yantai.
 
Hier in Yantai is alles ok: wel warm natuurlijk, maar het is plezant om nu in alle rust de laatste trainingen te doen!
 
 
We zijn gisteren naar het SOS-kinderdorp geweest, waar we onze miles aan schenken. Echt de moeite om eens te zien. Er wordt echt mooi werk geleverd! Er zijn daar 16 huisjes met in ieder huis een “mama”. Die mevrouw blijft daar altijd (Ze mag zelf geen kinderen hebben en niet getrouwd zijn). Iedere mama heeft 7 à 8 kinderen die bij haar blijven.
De kinderen die daar opgevangen worden, hebben echt geluk!
Maar er zullen nog veel andere zijn ook, vrees ik…
 
Onze trainingen doen we op het sportcentrum (ligt hier ongeveer 5km vandaan) We moeten wel de hele tijd op de weg lopen.
Je moet wel goed opletten... De verkeersregels lijken op de onze. Maar "de zwakke weggebruiker" kennen ze hier niet! Bij rood licht is het toegestaan om rechts af te slaan. Je moet het toch gewoon worden. Je hoort de hele tijd toeteren...
Rond de piste ligt een rondje van 600m tartan, dat overdekt is (niet slecht bij zo’n warmte!)
’s Avonds lopen is wel veel gemakkelijker dan ’s morgens. (Toch hier in Yantai.)
Amai! ’s Morgens is het drukkend warm.
Voor de training controleert de kiné je urine (om te zien of je genoeg gedronken hebt, voor je met de training start)Voor en na de training wordt je gewicht gecontroleerd, dan weet je ook hoeveel je tijdens de training verloren bent bij het zweten en hoeveel je zeker moet bijdrinken.
Wel interessant!
Ik ben ook al enkele keren het ijsbad ingedoken.
Je kan het misschien niet geloven, maar na een zware training doet een ijsbad wonderen!
 
Ik blijf hier nog tot 12 augustus. Daarna pakken we (Nathalie Devos, Pieter Desmet en de 4x100-ploeg) onze koffer richting Olympisch dorp.
Iedereen duimen, hé, op 15 augustus!
 
Groetjes,
 
 
 
 
 
Veerle
P7205203

18:01 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

04-08-08

 

13:30 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-08-08

Studenten op reis samen met Veerle in Athene

Vandaag kreeg ik een foto van studenten die Veerle tegen gekomen zijn in Athene:

Het was de 14de juli in de luchthaven van Athene. We zaten te wachten op enkele medestudenten en toevallig kwamen we hen tegen.
Een van ons herkende hen en toen zijn we aan het babbelen geslagen. Na enkele minuten te babbelen en te wachten tot de groep weer volledig was, vroegen we om een groepsfoto.
Er is geen echte naam voor onze groep. We waren juist enkele vrienden die tesamen op reis gingen, we noemden onszelf wel "Los Grecos". 
 

HPIM4531

15:44 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gelukkige verjaardag Veerle en veel succes in Peking

veerletje

09:12 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |