23-10-08

Baby of Crosscup twijfelt Veerle

Dejaeghere twijfelt tussen baby en Crosscup

Zevenvoudig winnares van de Crosscup Veerle Dejaeghere twijfelt opnieuw aan haar afscheidsdatum. Op 14 december zou ze afzwaaien tijdens het Europees kampioenschap in Brussel. 'Maar ik zou graag nog voortdoen na het EK', meent ze nu.Veerle Dejaeghere (35) stelt haar laatste wedstrijd alsmaar uit. Wordt het dan toch niet 14 december? 'Het wordt afwachten hoe de conditie evolueert. Omdat het EK liefst acht kilometer lang is, heb ik een beetje anders getraind: tot 140 kilometer per week. Dat had ik nog nooit gedaan. De vraag is wat de weerslag daarvan zal zijn.'

De man van Dejaeghere wil zo snel mogelijk een gezin stichten, maar de atlete zelf ziet het wel zitten om nog even door te gaan na het EK en pas op 1 maart te stoppen. Op die dag vindt het Belgische kampioenschap plaats, in haar provincie, Oostende. Bovendien maakt dat Belgisch kampioenschap dit jaar deel uit van de Crosscup, en is er voor het eerst een prijzenpot met 600 euro voor de winna(a)r/(es). Als Dejaeghere de Crosscup zou winnen, telt ze trouwens evenveel eindzeges als de nummer één uit de geschiedenis, Vincent Rousseau.

Zondag aflossingOrganisator Jos Van Roy stelde gisteren de zeven wedstrijden in de Crosscup voor, die Sporza allemaal uitzendt. Zondag begint het met een aflossing van drie atleten per ploeg in Gent, daarna vinden zes individuele manches plaats. De wedstrijd in Laken valt voor één jaar weg omdat het EK op hetzelfde parcours plaatsvindt en dat wat van het goede te veel is. Roeselare geldt opnieuw als selectiewedstrijd voor het EK: per categorie kunnen zich telkens zes atleten voor dat EK plaatsen.

Tom Van Hooste en Jesse Stroobants zijn geblesseerd en doen zondag niet mee. Pieter Desmet en bij de vrouwen Veerle Dejaeghere en Nathalie De Vos zijn de topfavorieten voor de eindzege.

Crosscup 2008-2009: Gent (26/10), Mol (9/11), Roeselare (30/11), Hulshout (11/1), Hannuit (25/1), Dour (1/2), Oostende BK (1/3).

www.lottocrosscup.be

 Veerle Dejaeghere kan CrossCup achtste keer winnen

crossVrijdag zijn in Brussel de 28e editie van de CrossCup en het EK veldlopen van half december in het Park van Laken voorgesteld.

Naar traditie begint de CrossCup met een relayswedstrijd voor teams, nu zondag in de Blaarmesen in Gent. Daarna volgen de individuele manches in Mol (9/11), Roeselare (30/11), Hulshout (11/01), Hannuit (25/01) en Dour (15/02). De finale van de CrossCup wordt op 1 maart in Oostende gelopen. Deze manche geldt ook als Belgisch kampioenschap.

Om in aanmerking te komen voor het eindklassement, moeten de atleten zeker starten in de relays en het BK én in vier van de vijf andere manches.

Bij de mannen wordt het uitkijken naar het duel tussen Tom Van Hooste, die de CrossCup al zes keer won, en Pieter Desmet, de laureaat van de twee voorbije edities. Als schaduwfavorieten worden onder andere Hans Janssens, Jesse Stroobants, Willem Van Hoof, Krijn Van Koolwijk en Mario Van Waeyenberge naar voor geschoven.

Veerle Dejaeghere start als de te kloppen atlete bij de vrouwen. Ze won de CrossCup al zeven keer en doet bij een nieuwe eindzege even goed als de legendarische Vincent Rousseau. "Maar ik denk dat het een beetje moeilijk zal worden", zegt Dejaeghere woensdag. "Ik ben zeker van plan om te lopen tot het EK maar wat daarna gebeurt, is nog afwachten. Omdat het door de Olympische Spelen een zwaarder pisteseizoen dan normaal is geweest, heb ik niet zolang als gewoonlijk kunnen rusten. Ik weet dan ook niet hoelang ik mijn conditie op peil zal kunnen houden. Bovendien wacht mijn man al jaren om een gezin te kunnen stichten, al kan ik dat misschien nog even afhouden", lacht Dejaeghere.

"Een pisteseizoen komt er hoe dan ook niet meer", gaat de 35-jarige Izegemse verder. "Voor het veld leef ik nu nog 100 procent, tot en met het EK. Met de conditie zit het goed. Ik ben sinds maandag terug van een stage in Zuid-Afrika. Daar heb ik vooral gewerkt aan de basisconditie en heel veel trage kilometers gelopen, soms tot meer dan 140 km per week. Voor het snellere loopwerk is het nog te vroeg", besluit Veerle Dejaeghere.

Laken vervangt Oostende

Op 14 december wordt het Park van Laken het decor voor de Europese kampioenschappen in het veld. Oorspronkelijk was de organisatie toegewezen aan Oostende. Door de natte winter en de ongunstige weersomstandigheden tijdens het voorjaar hadden de geplande renovatiewerken aan het veldloopparcours in het Sportpark De Schorre evenwel vertraging opgelopen zodat de Europese atletiekbond in mei aan de Belgische federatie had gevraagd om op zoek te gaan naar een alternatief. Dat is dus het Park van Laken geworden omdat de internationale atletiekwereld het parcours al goed kent dankzij de jaarlijkse organisatie van de CrossCup van Brussel en de organisatie van het WK in 2004.

De vrouwen werken een wedstrijd over 8 km af, de mannen lopen 10 km. Tweeëndertig landen hebben zich ingeschreven. België vaardigt per categorie zes deelnemers af. De toegang voor de toeschouwers is gratis.

 jav (belga)

09:51 Gepost door Veerle Dejaeghere in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.