11-03-14

Veerle Belgisch kampioen in Wachtebeke

_JD24417.jpg

Foto ( J.D.Ceulaerde)

Veerle Dejaeghere heeft zondag in Wachtebeke de Belgische titel in het veldlopen bij de vrouwen veroverd. In de slotmanche van de CrossCup, die tevens als Belgisch kampioenschap geldt, haalde ze het van Veerle Van Linden en de beloftevolle Louise Carton.

 

Imana Truyers en Hanna Vandenbussche vervolledigden de top vijf. De veertigjarige Dejaeghere pakte naast haar vijfde Belgische titel ook voor de dertiende keer de eindzege in de CrossCup.

Op de erelijst van het Belgisch kampioenschap volgt ze Almensch Belete op. Die laatste verscheen zondag niet aan de start in Wachtebeke.In twee totaal tegenovergestelde wedstrijdontwikkelingen trokken zowel Dejaeghere als D?Hoedt het laken naar zich toe. Dejaeghere deed het autoritair, zonder enige tegenstand te dulden. Van meetaf aan kop, zonder scrupules. De concurrentes wisten dat ze voor de tweede plaats liepen.

DSCF0097b.jpg

foto (J.D.Ceulaerde)Terwijl Dejaeghere haar voorsprong stelselmatig uitdiepte, werd het enkel uitkijken naar de andere podiumplaatsen. Voor de tweede was er ook nauwelijks strijd. Veerle Van Linden bewees dat zij - na Belete en Dejaeghere - nog steeds de beste Belgische veldloopster is. Voor de derde plaats leken lange tijd Imana Truypers en Louise Carton aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk haalde het de West-Vlaamse. Met Carton en Truyers komt in ieder geval jong talent opzetten, precies waar het vrouwenveldlopen een nood aan heeft.

Veerle Dejaeghere: "Zwaarder dan verwacht"
"Het leek makkelijk, maar het was het niet". Zo vatte Veerle Dejaeghere haar kampioenschap en de Lotto Crosscup samen. "Ik blijf gefrustreerd omdat ik enkel bij afwezigheid van Almensch Belete win. Zij had kampioene moeten zijn en de eindzege op haar naam zetten. Maar dat ze dit laat liggen is mijn schuld niet. Nu ga ik even ontspannen en dan zien wat me te doen staat. Misschien probeer ik nog het minimum op de steeple voor het EK? Maar ben ik niet te oud? Een volgende Lotto Crosscup? Dertien zeges lijken me voldoende. Maar: zeg nooit ".

_JD24478.jpg

foto (J.D.Ceulaerde)

 

 

06:57 Gepost door Veerle Dejaeghere | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-03-14

Veerle tweede in crosscup Dour

2013: Dejaeghere verzekert zich van eindwinst in Lotto CrossCup
De Ethiopiërs Dame Tasama en Sifam Hassan hebben de 46ste editie van de veldloop van Dour gewonnen. Veerle Dejaeghere veroverde haar twaalfde eindzege in de Lotto CrossCup.
Het was Ethiopië boven in de Lotto CrossCup in Dour. Met Sifam Hassan en Dame Tasama zegevierden met verve twee atleten uit het Afrikaanse hoogland. De vriestemperaturen en de sneeuwregen kon hen niet deren.

Veerle Dejaeghere had nochtans zo gehoopt dit veldloopseizoen toch één keer in een Lotto CrossCup als eerste over de meet te komen. Het mocht niet zijn. Toch had ze zich weinig te verwijten.

De West-Vlaamse trok van bij de start in de aanval en alleen Sifam Hassan bleek bij machte haar tempo te volgen. Op de glibberige, bochtige omloop leek Dejaeghere veruit het best in haar sas. Hassan verloor bij het draaien en keren wel wat terrein, maar maakte dat ruimschoots goed door haar efficiënte loopstijl.

Het verschil werd gemaakt door uithouding en basissnelheid. Hoewel de Ardooise het meest aan kop liep, kon ze geen weerwerk bieden toen Hassan op het einde van de voorlaatste rond alle registers opentrok. Voor Dejaeghere zat er niet meer in dan een tweede plaats.

2.jpgTWAALFDE EINDZEGE VOOR DEJAEGHERE

Toch was de balans van Dour globaal positief. Ze blijft de beste Belgische veldloopster en is nu zeker van een twaalfde eindzege in de Lotto CrossCup. Geen enkele Belgische atlete deed haar dat ooit voor.

Achter Dejaeghere liet Zénobie Vangansbeke zich opmerken. De atlete van Meetjesland liep van het groepje achtervolgers, dat lang geleid werd door Veerle Van Linden, halfweg koers weg en zou nooit meer bedreigd worden voor de derde plaats. Ze pakt ook kostbare puntjes voor de klassering en diept de kloof met Van Linden die vierde werd, verder uit. Opmerkelijke afwezige in Dour was Barbara Maveau, die haar krachten wil sparen voor de laatste wedstrijd binnen veertien dagen.
Opnieuw probeerde Veerle Dejaeghere/AVR de wedstrijd hard te maken, maar kon de 40-jarige West-Vlaamse de jongere profatlete Almensh Belete/VAC niet uit haar tred lopen. Almensh wachtte nu echter niet meer zo lang als vorige week: halfweg al beslechtte ze de koers al met één snedige versnelling. Dejaeghere hield aan haar tweede plaats wel zo goed als zeker haar 13de eindzege in de CrossCup over. Nederlandse Andrea Deelstra werd derde. Zowel Veerle Van linden/ASVO als Natalie Ameloot/RCG – allebei in de running voor de tweede plaats in de eindstand – startten niet in Dour. Belofte Zenobie Vangansbeke/ACME liep solo naar de vierde plaats.

1.jpg

4.jpg

3.jpg

14:08 Gepost door Veerle Dejaeghere | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |